Navnlig leverandører som banker, forsikringsselskaber, elselskaber, bredbånds- og mobilleverandører er blandt de mest udsatte, og de er ved at ændre deres kerneforretning. Det gør de ved at omdefinere og tilpasse deres egen rolle og vækststrategi. I energisektoren kan man eksempelvis søge stillingen som holistisk leverandør af ydelser, knyttet til kundens hjem, bolig, familie og livssituation. Inden for transport handler det om mobilitet. Her tager vi et kig på, hvordan to af vores kunder Fjordkraft og BOB forbereder sig på denne udvikling.
Hvordan giver nordiske virksomheder sig i kast med de nye økosystemer?
Nordiske virksomheder reducerer omkostningerne og effektiviserer arbejdsprocesserne, bl.a. med robotter (RPA og chatbots). De udvikler selvbetjeningsløsninger og prioriterer gode digitale brugeroplevelser. De styrker deres innovationsevne og opbygger en innovationskultur. Hidtil har vi dog ikke set ret mange nordiske virksomheder, som har bygget digitale økosystemer, baseret på indsamling og tolkning af store datamængder. Vores samarbejdspartnere NSB, Fjordkraft og BOB er imidlertid spændende undtagelser.
Fjordkrafts kundebase repræsenterer en stor mulighed
Vores partner gennem mange år, el- og mobilselskabet Fjordkraft, er godt positioneret i et stadig større og komplekst marked, og har en klar forståelse for, at IoT, Internet of Things, giver mulighed for en række nye tjenester, der vil være i efterspurgt på markedet. - Men vi vil hverken eje eller sælge hardware. Fjordkraft vil udnytte, at vi er en særdeles effektiv fabrik med immaterielle tjenester, siger Christian Kalvenes, der er ansvarlig for privatkunder i Fjordkraft. - Kort sagt gøre vores betydelige kundebase og "nærmest kunden"- position tilgængelig for nye og relevante partnere. Vi kan bygge vores tjenester oven på dette univers. Det er netop økosystem-tanken; en god kundefront, og vores tjenester øverst, som gør både vores kunder, partnere og os selv tilfredse.
- I dag har vi en række apper og snart et tocifret antal digitale flader, men har for få synergier mellem disse. Vores ambition er nu, sammen med Knowit, at udvikle et Fjordkraft-univers sammen med gode kundeoplevelser. Selvom vi har en digital gæld til vores kunder, vil vi i løbet af 2019 sætte tempoet op og levere førende digitale muligheder til vores kunder.
Hvilke udfordringer er der, når organisationen skal videreudvikles?
- Vi har helt klart vokseværk, men bygger samtidig videre på en stor og attraktiv kundebase. Det startede som et strategiprojekt, men har nu mange involveret, og vi har et vigtigt internt salgsarbejde, der skal udføres. Vi har tjent gode penge i mange år, og det vil altid være sådan, at mange har respekt for udtrykket "never change a winning team." En troværdig og nødvendig storytelling hjælper med at motivere og fremme forståelsen hos vores medarbejdere, så de har forudsætningerne for at overtage ejerskabet af den nye strategi. Det rationale, vi har brug for til at opnå konkurrenceevne gennem innovation, er bundsolidt. Jeg kan se, at der er stor enighed om, at vi er nødt til at levere de bedste digitale muligheder til vores kunder, og det er ikke muligt at drysse digitalt støv ud over vores nuværende løsninger. Digital skal være mere end teknologi. Det skal være en tankegang. En måde at gøre tingene på. I det lange løb bliver vi ikke valgt, hvis vi ikke leverer en suveræn kundeoplevelse. Vi skal være tålmodige og kan ikke være de bedste til det hele, men vi kan sørge for, at vores kunder får tilgang til alt det bedste.
-Vi skal konvertere store datamængder til relevant og personlig kundedialog
For at give os indsigt og reel kundefeedback skal vi teste, teste og atter teste for at kunne tilbyde en stærk udviklingsplatform så tidligt som muligt. Vi kører i et konstant højt tempo for at sikre feedback fra markedet, så vi kan gå i gang med udviklingen MBP'er, et mindste brugbart produkt, altså det produkt, der giver det største afkast af investeringen i forhold til risikoen. I dag sidder vi på ikke kun meget store datamængder og -rapporter, men også hos os er udfordringen at transformere dette til relevante tiltag.
Derfor er det nødvendigt, at vi definerer vores kundeoplevelse i alle anvendte kanaler. Vi skal kortlægge alle de kontaktpunkter, vores kunder har med os før, under og efter et salg, det vil sige at designe en samlet digital kunderejse. Det gør det håndgribeligt for os at udvikle en relevant, personaliseret og brand-differentierende dialog.
Fjordkraft angribes af førende internationale aktører med en helt anden tilgang end klassisk elektricitetssalg. Tror du, at de vil sælge el- og mobiltjenester i Norden, eller vil Tesla kigge efter samarbejdspartnere, som for eksempel en elektricitetsleverandør med et solidt kundeunderlag?
-Det vil tiden vise, men vi mener, at internationale aktører vil søge lokale partnerskaber inden for elbranchen i stedet for at starte som elektricitetsleverandør selv. Vi ser også, at små disruptive virksomheder og andre ikke-konkurrerende aktører er på udkig efter partnere som os. De er interesseret i vores kundebase af indlysende årsager, siger Kalvenes.
Eksterne rammebetingelser fremtvinger nye forretningsmodeller
En anden af Knowits partnere er BOB BBL, Norges tredjestørste byggevirksomhed, der har specialiseret sig i opførelse af ejendomsprojekter. BOB har mere end 75 års erfaring med opførelse, udvikling og drift af ejendomme, og har næsten 70.000 medlemmer. Virksomheden forvalter cirka 24.000 boliger. BOB er også en førende specialist inden for drift og administration af ejendomme på i alt cirka 900.000 m².
"I dag oplever vi, at både marked og samfund stiller nye krav til serviceudvikling og ikke mindst serviceinnovation," siger chef for forretningsudvikling Anders Daniel Brekke i BOB. -Vi flytter nu fokus væk fra en lineær forretningsmodel og ind i en platformsdrevet model. Den model, vi har i dag, er blandt andet truet af, at de norske politikere overvejer at afvikle forkøbsretten, noget som i dag er et af vores vigtigste værdiforslag til markedet. Hvis vi fortsat skal opfattes som relevante på privatmarkedet efter en mulig ny lovændring, skal vi udvikle nye værdiforslag. En anden meget spændende udvikling ligger i potentialet for datadrevet drift og forvaltning af ejendomme.
- For at opfylde denne udvikling er målet at udvikle vores eget økosystem, ud over at gøre os attraktive i andre sådanne systemer. Vi er initiativtager til klyngesamarbejdet Prop Tech Innovation, og samarbejder i dag med helt andre aktører end tidligere. BOBs vision er at opbygge fællesskaber, og her kan eksempelvis mobilitet bliver meget centralt. Ud over byggeri og drift er mobilitet er vigtigt, så vi vil både deltage i andre økosystemer og eje vores egne.
Hvilke virksomhedstyper er det naturligt at invitere med i et sådant økosystem?
-Teknologidrevne virksomheder er i centrum. Vi ser som sagt et stort potentiale for anvendelse af nye teknologier med hensyn til drift og administration af ejendomsaktiver. I dag er vi partner i Plug & Play, og betragter en inkubatorrolle som naturlig og interessant for os. Det er også nødvendigt for os at samarbejde med teknologiske visionære og brancheførende virksomheder. Det er Knowit et godt eksempel på.
For næsten to år siden gennemførte Knowit fem møder med et udvidet gruppeledelsesteam i BOB for at etablere innovationskompetencer og forudsætninger for internt at udvikle en forandrings- og innovationskultur. Hvordan opbygger I denne kultur i dag?
Vi har blandt andet etableret et separat område - en "Innovation Cube", som vi aktivt bruger. Her mødes dem, der arbejder med innovationsprojekter, med kolleger og ikke mindst den øverste ledelse. BOB har også en separat innovationsuge, hvor alle medarbejdere deltager. Det er blevet en spændende arena for tanker og indspark. Her taler vi om, hvad innovation er, hvorfor og hvordan vi fokuserer på den, og ikke mindst hvilke ressourcepersoner, der arbejder på fuld tid med dette.
- Den største udfordring er den eksisterende ledelseskultur. Vi skal trods alt ændre kurs for utrolig mange medarbejdere, systemer og rutiner. Vi har indført et godt tiltag, nemlig at måle alle afdelinger på innovationsgrad.
Mener BOB, at de store, skybaserede og globale spillere vil konkurrere eller søge efter samarbejdspartnere?
- Både og. Rigtig mange mennesker ønsker at samarbejde med os. Især inden for bank- og finanssektoren ser vi stor tilstrømning nationalt. Når det gælder international konkurrence ønsker vi at møde den med et stærkt brand, gode samarbejdspartnere og et stort og voksende kundeunderlag, siger Brekke.
Platform as a strategy – en forklaring
En platformsdrevet forretningsmodel og markedsplads er baseret på en koblingslogik – gerne koblinger mellem professionelle virksomheder (leverandører) og privatpersoner, mellem virksomheder, eller mellem privatpersoner.
Virksomheder, der har succes, har også et stærkt brand, voksende kundeportefølje, de mest relevante datasæt, problemfri brugeroplevelser og de bedste og mest relevante samarbejdspartnere. Brandet vil være med til at afgøre, om de er i stand til at tage "tættest på kunden"-positionen, og om deres evne til at etablere partnerskaber med producenter og distributører bliver kritisk.