Sådan bidrager digitaliseringen til en bæredygtig civilisation
Publiceret 20 feb 2018
– Digitalisering bidrager til mere demokrati, bedre liv og sundhed i en verden med mange udfordringer. Samtidig står vi over for den største sociologiske forandring i 700 år. Vores verden ændrer sig dramatisk, og alt vil hænge sammen i et helt nyt økosystem: Tingenes internet. Det siger Stein Opsahl, direktør for strategisk rådgivning hos Knowit Experience, da Bergen Handelskammer interviewer ham i forbindelse med deres årlige konference, Time to Step Up, som tager udgangspunkt i FNs mål for bæredygtighed.
– Smartere apps og sensorer vil fortolke adfærd og indsamle enorme mængder data, som igen ved hjælp af avancerede algoritmer effektiviserer samfundet. Sådan afsætter digitaliseringen økologiske fodaftryk. Mange mener, at dette giver os mulighed for at transformere fra en kuldioxidbaseret civilisation til en vedvarende og bæredygtig civilisation. Intet mindre, siger Opsahl.
Så internettet kan faktisk redde jordkloden?
– Det nye superinternet kan bidrage til, at den globale klimaforandring ikke producerer flere milliarder klimaflygtninge de kommende år. Superinternettet opstår, når "kommunikationsinternettet", "det digitaliserede energiinternet" og "transport- og logistikinternettet" ses i sammenhæng. Så vil f.eks. teknologien i yderste konsekvens reducere behovet for bil med 99 procent. En milliard nye mennesker vil oprette forbindelse til internettet, og det vil ske via mobilen. Halvtreds milliarder gadgets vil være forbundet til internettet, og vi vil have flere enheder, end der er mennesker på jorden.
Hvordan vil vores hverdag blive påvirket af digitaliseringen?
– Kort sagt kan vi sige, at den fører til dematerialisering, demonetarisering og decentralisering. Behovet for gadgets og hardware reduceres, vi får nye processer, som afvikler og distribuerer valuta, og i fremtiden er det heller ikke sikkert, at vi har brug for en centralbank. Ikke desto mindre er det vigtigt at tage to andre tendenser alvorligt, som altid har ændret og altid vil ændre verden: deflation og kemi. I en deflateret verden er ideer mere værdifuldt end produkter. Ideer, der kan hjælpe folk med at forbedre deres virksomheder, bliver vores vigtigste valuta. Desuden ved vi, at store samfundsændringer i tusindvis af år er sket baseret på fremskridt inden for kemi. Medicin, lægemidler, gødning, 3D-print osv.
Hvornår kommer robotterne til at overtage vores arbejde?
– Det har de allerede gjort, men de fleste af os vil nok ikke blive erstattet af en robot. Alligevel skal vi vænne os til tanken om at dele arbejdet med en. Den virtuelle arbejdskraft vil berøre de fleste erhverv, og næsten halvdelen af det arbejde, de fleste lønmodtagere udfører, vil blive automatiseret. Ingen slipper. Dette vil gælde alle, både dem med lave indkomster og dem med høje indkomster. Chefer, jakkesæt, læger, togførere, taxachauffører og journalister.
Hvordan skal virksomhederne ændre sig for at få succes i en stadig mere digitaliseret verden?
– I dag hælder for mange virksomheder kun digitalt støv på processer for at effektivisere en eksisterende forretningsmodel med ny teknologi. Forsøg hellere at forstå, hvordan kundens verden forandres på grund af digitaliseringen. I denne nye verden skal virksomhederne fortælle en relevant historie for at gøre sig værdifulde. Det er denne tankegang, der er vigtig, når man skal vende op og ned på sine forretningsmodeller for at kunne sammenkoble udbud og efterspørgsel mere effektivt. Teknologien bliver kun en støtte.