»Fleksibel« eller »agil« har været et buzzword de senere år, når samtalerne drejer sig om metodik for design og udvikling af digitale systemer. Lidt mere præcist formuleret handler fleksible metoder hele tiden om at kunne justere kurs og prioriteringer ud fra det, der giver mest »straksværdi«. Metodikken sættes ofte op mod konventionel vandfaldsmetodik, en fasetilnærmelse med vægt på grundig planlægning på forkant af udviklingen. Din frygt som opdragsgiver er selvfølgelig, at du føler du betaler det samme, men får mindre.
Vores påstand er dog, at større projekter faktisk er afhængige af fleksibel udvikling for at blive en succes. Både økonomisk og kvalitetsmæssigt. Som regel vil det du troede, da du hyrede en indkøbskonsulent for at vurdere, hvad virksomheden havde brug for, garanteret være ændret, når projektet leveres. Knowits perspektiv på større projekter er ofte, at en mere kontinuerlig proces, hvor designet udvikles i interaktion mellem designerens løsningsforslag og kundens krav og kriterier, giver bedre og mere relevante løsninger. Målet med fleksible processer er at mindske tab.
Fordelene er, at man hurtigere kan lancere på markedet, lære og justere undervejs, ud fra på erkendelsen af, at det som var ideen sidste år, ikke nødvendigvis er lige så smart i år. Det bliver mere og mere aktuelt, når vi ser hvor hurtigt digitaliseringen ændrer samfundet. Virksomheden ændrer sig, men allervigtigst: kundepræferencer ændrer sig hele tiden, og målestokken er som regel global.
Hvordan skal du kunne vælge rigtigt uden vandfaldsmetodik?
Man bruger meget tid på at estimere for at kunne give et nøjagtigt omkostningsbillede, og projekter vælges i høj udstrækning ud fra på den pris, en udbyder har. Ganske enkelt fordi du selvfølgelig ønsker kontrol over fremtidige omkostninger. I dag er normen alt for ofte, at enorme ressourcer bliver brugt på udformning, estimering og udvikling af krav, som i sidste ende bliver ændret eller forkastet efter test. Vi tror ikke, at man altid kan forvente det er en succesfaktor at binde sig, eller den anden part til et fast estimat på et vanskeligt projekt. Vores påstand er, at det ikke altid giver kontrol, men kun en illusion af kontrol.
Vandfaldsmetodikken har sin oprindelse i klassiske ingeniørprojekter. Digitaliseringsprojekter har en anden natur end konventionelle IT-projekter, og kræver andre tilnærmelser end konventionel IT-tænkning. Du kan få mere ud af udviklingsbudgettet ved at omfordele ressourcerne for at kapitalisere på den uundgåelige ændring, som sker i løbet at projektet.