I min tid som konsulent har jeg hørt udtrykket "digital transformation" blive fyldt med en masse forskelligt indhold. For mig er digital transformation slet og ret en konsekvens af den grundlæggende teori om udbud og efterspørgsel. Ved hjælp af digitaliseringen kan vi sammenkoble udbud og efterspørgsel smartere, nemmere og billigere. Mere effektivt. Ved hjælp af digitalisering kan vi effektivisere værdikæder og nedbringe transaktionsomkostninger. Det kan markedet lide. 

De seneste år er der blevet skabt digitale giganter som Tesla, Amazon, Google, Facebook, Airbnb, Uber og Apple. Sidstnævnte alene har ændret mobilbranchen, fotobranchen, musikbranchen og spilbranchen; snart dominerer de også 'Smart Hus'-branchen. Og uanset hvad du gør, klør du dig i hovedet og spekulerer på, hvordan din virksomhed kan sammenlignes med det, de laver. Men disse virksomheder har ikke primært haft succes, fordi de er bygget på en digital platform, de har haft succes, fordi de har et tæt forhold til deres kunder.

Internet of Things, IoT, er et økosystem i sig selv, ikke et teknologispørgsmål

Teknologien er kun en støtte. I sin yderste konsekvens er det nye superinternet det, der kan bidrage til, at den globale klimaforandring ikke producerer flere milliarder klimaflygtninge de kommende år. Superinternet opstår, når "kommunikationsinternettet", "det digitaliserede energiinternet" og "transport- og logistikinternettet" ses i sammenhæng. 

Digitalisering har påført os den største sociologiske forandring i mange århundreder. Så sent som for 25 år siden levede vi i en fysisk verden. Nu lever vi i både den fysisiske og den virtuelle. I vores virtuelle liv giver vi syv gange så mange personoplysninger fra os. Tingenes internet gør det muligt ved hjælp af 'interconnectivity' at effektivisere/øge produktiviteten i samfundet, så vi afsætter økologiske fodaftryk. Mange mener faktisk, at dette giver os mulighed for at lukke vinduet og transformere fra en kuldioxidbaseret civilisation til en vedvarende og bæredygtig civilisation. Intet mindre.

Så, hvilken strategi har man egentlig brug for?

En stadig mere automatiseret, datadrevet, super-tilsluttet digital verden har stadig brug for menneskelig kontakt. Når alt kommer til alt, er din kunde egentlig kun interesseret i sig selv og sine oplevelser. Så det er op til jer selv at gøre jer relevante, værdifulde og tilgængelige. Først da bliver man en del af kundens egen oplevelse. Man kan ikke være noget for alle, men man kan faktisk blive opfattet som meget vigtig for nogle. Derfor skal I turde at blive vurderet, turde eksponere brandet. Dit brand er simpelthen, hvordan folk taler om dig, når du ikke er til stede. Den omtale kan du påvirke.

Harvard har fundet ud af, hvad der kendetegner succesfulde virksomheder

Det verdensberømte universitet har forsket i virksomheder i 20 forskellige brancher og har fundet tre fællesnævnere blandt de 250 mest succesfulde virksomheder. De tre er "unik identitet", "troværdig storytelling" og en "tydelig virksomhedskultur." Virksomheder, som ved og klart kommunikerer, hvor de kommer fra, hvorfor de er her, og ikke mindst hvor de skal hen, formår at opbygge en kultur og, lige så vigtigt, et eksternt heppeteam, der gør det attraktivt for kunder at vælge dem og for de dygtige at søge ind der.

At få succes digitalt er at prioritere reel kundeindsigt

Sæt kunden i centrum, når I forretningsudvikler. Begynd med selve kundeoplevelsen, og arbejd jer tilbage mod teknologien. Ikke omvendt. Vær ikke bange for at fejle. Eksperimentér. Kom hurtigt ud på markedet, og lad rigtige kunder prøve dit produkt eller din tjenesteydelse. "Fail quickly to learn fast". Formår man ikke det, bliver man hurtigt offer for digital darwinisme. Det vil sige, at forbrugeradfærden ændrer sig hurtigere end virksomhedens evne til at udnytte teknologien. For at klare dette og reelt forstå kunden er det vigtigt at fokusere på hele kunderejsen, ikke kun konkrete kontaktpunkter mellem virksomheden og kunden.

De digitale kunderejser er mere komplekse og problemfri end nogensinde

Målet er at følge den digitale kunderejse hele vejen frem til det fysiske køb i supermarkedet. Allerhelst vil vi gerne være kunde-responsive i mikroøjeblikket. Hvad nu hvis du har et markedsføringsbudget på 10 millioner kr., hvilke mærkevarestrategier kan da hjælpe dig til at nå kunden i realtid, med personlige og relevante meddelelser på en mobilskærm? Der er ved at opstå en ny generation af marketingfolk. De arbejder ikke på de traditionelle bureauer. De arbejder i spændende hybridvirksomheder, hvor markedsføring og teknologi smelter sammen, og dataanalyse og statistiske beregninger understøtter kundernes markedsføringsstrategi. Virksomhedens omkostninger til kreativitet og mediekøb nedbringes, mens forholdet til brugerne bliver den afgørende kernekompetence. Virksomhedsejere bør spørge sig selv, om deres markedsføring er i stand til at spore den digitale kunderejse, forstå dataene, optimere på baggrund af nye indsigter og udvikle en effektiv strategi.

Hvis du skal have succes i en digital verden, er dette derfor din strategi

  1. Lær dine kunder ordentligt at kende. Det kræver reel kundeindsigt. Ikke bare formodet eller oplevet kundeindsigt, men faktisk kundeindsigt.

  2. Få din historie på plads. Sørg for, at både identitet, storytelling og virksomhedskultur bliver en af dine vigtigste ressourcer.
  3. Find på nye ideer. Ideer, der kan sammenkoble udbud og efterspørgsel smartere, nemmere og billigere. Mere effektivt.

Én ting er sikker, digitaliseringen vil fortsætte med at tromle dem, der møder den med ligegyldighed, mens den vil belønne de nysgerrige – dem, der tør tænke nyt og anderledes. Med andre ord – det er bare at glæde sig!

Tag din morgenkaffe med en af vores eksperter, og vælg at udfordre os på, hvordan dine kritiske forretningsprocesser kan forbedres.

Kontakt os
Stine Reesen
CEO, Knowit Experience København
Kontakt mig
Kontakt mig

Til toppen