Knowit er optaget af at bevidstgøre sin egen organisation med hensyn til ligestilling og ubevidst partiskhed – såkaldt "bias". Et afbalanceret ligestillingsstyre betyder, at man altid er bevidst om den kulturelle rejse, virksomheden er på, og den kulturelle ændring, som organisationen søger. Vi støder på udfordringer i forhold til ligestilling, både når det gælder køn, etnicitet og minoriteter. Projektet er særligt relevant i forbindelse med rekruttering og karriereudvikling. Vi tror hverken, at Knowit er bedre eller dårligere end andre, men vælger at dele erfaringer, vi har gjort i vores projekt.
– Vi kalder projektet Genus, og det handler om et stort forandringsinitiativ på koncernniveau, på tværs af nationale grænser og forskellige virksomheder. Alle Knowit-virksomheder prioriterer dette højt, og alle ledere og mellemledere i Norden gennemfører en række workshops. Vi bruger også vores egen kompetence inden for innovation, forandringsprocesser, kultur og struktur under ledelse af vores egne ledelsesrådgivere og organisationspsykologer. Initiativet skaber aha-oplevelser og stimulerer os i både HR-arbejdet og rekrutteringen, siger adm. direktør Per Wallentin.
"Bias er at vægte uforholdsmæssigt og ubevidst til fordel for eller imod en ting, person eller gruppe i forhold til en anden, normalt på en måde, der anses for uretfærdig."
Forskning viser, at vi langt fra er de bevidste rationelle og uafhængige væsener, vi gerne vil tro, at vi er. Et "bias" er et ubevidst psykologisk mønster, som gør, at en persons subjektive billede af omverdenen afviger fra virkeligheden. Resultatet er en ubevidst vurdering af visse individer, der er ringere end andre, uden at det er en præstationsmæssig forskel.
I denne artikel kigger vi på kønsbevidstheden mellem kvinder og mænd. Vi er klar over, at ikke alle identificerer sig i henhold til de binære kønsroller, men vi håber, at alle kan genkende sig selv i artiklen.
Vores ambition er at udvikle
• en moderne arbejdsplads med et inkluderende klima, hvor medarbejdere rekrutteres, trives og udvikler deres karriere.
• et lederskab, der er inkluderende.
• ledere og medarbejdere til ambassadører for, at en ligestillet arbejdsplads er den bedste arbejdsplads
• en rekrutteringsproces, som bedre varetager ligestillingsspørgsmålet.
• en øget grad af samarbejde og mere effektiv brug af fælles erfaringer og kompetence
• nultolerance og en proaktiv indsats mod chikane og diskrimination
"Forskning viser, at kvinder ofte først søger et job,
når de føler, at de opfylder alle rekrutteringskrav.
Mænd derimod søger gerne stillinger,
hvor de kun opfylder ca. 50-60 procent af kravene."